
Skadedyrbekjempelse vil bli enda viktigere ettersom matforedlere ser etter godt trente og kunnskapsrike fagfolk å samarbeide med i omfattende IPM-programmer. Rådfør deg med en IPM-spesialist for mulige inngangspunkter, samt mat- og vannkilder som kan tiltrekke skadedyrangrep. Regelmessige kontroller vil bidra til å finne eventuelle svakheter i IPM-programmet ditt, men sørg for å ta de nødvendige forebyggende tiltakene før problemet kommer ut av hånden. Regelmessige inspeksjoner og forsvarlig skadedyrbekjempelse må imidlertid planlegges og gjennomføres for å sikre at anlegget oppfyller obligatoriske standarder for mattrygghet.
Isolasjon og hygiene er to av de mest grunnleggende, men effektive forebyggende tiltakene matindustrien kan ta når det gjelder å beskytte sine lokaler mot skadedyr. Sanitet er et grunnleggende, men viktig forebyggende skritt som kan bidra til å gjøre skadedyrbekjempelsen din effektiv. Systemer bør installeres for å gi effektiv temperaturkontroll der det er avgjørende for matsikkerhet og egnethet. Systemer bør settes på plass for å sikre at matbehandlere er klar over alle prosedyrer som er nødvendige for å sikre matsikkerhet og egnethet.
Matoperatører må kontrollere matrisiko gjennom systemer som HACCP. Disse systemene må brukes gjennom hele næringskjeden for å kontrollere mathygienen gjennom hele produktets holdbarhet gjennom passende produkt- og prosessdesign. Når disse spesifikke betingelsene og kravene anvendes, må all mathygienerisiko forbundet med slike anlegg kontrolleres fullstendig for å sikre matsikkerhet og anvendelighet. I henhold til gjeldende europeisk helselovgivning må matvareselskaper utvikle og implementere et styringssystem for mattrygghet (FSMS), inkludert forhåndsprogrammerte handlinger (PRP), fareanalyse og punkt-til-punkt kontroll av kritikere.
Et av kravene til mattilsynet, er at bedriften har en forsvarlig internrevisjonsplan. Kontroll inkluderer kontroll av bruk av råvarer og tilsetningsstoffer, prøvetaking i sluttproduktets produksjonsprosess, kontroll av gode hygienestandarder for produksjonsanlegg, kontroll av utstyr, helse og personlig hygiene, kontroll og kontroll av rengjørings- og desinfeksjonsmetoder og standarder, skadedyrkontroll, lagring , distribusjon og mattransport, juridisk samsvarsvurdering og matmerking. Kontrolltiltakene beskrevet i dette dokumentet med generelle prinsipper er globalt anerkjent som nødvendige for å sikre sikkerheten og egnetheten til konsum. Mattrygghet og kvalitetsrevisjoner er mye brukt i matindustrien på grunn av ulike årsaker (brukes til å evaluere styringssystemer, få sertifikater for visse mattrygghets- og kvalitetsstandarder, evaluere tilstanden til steder og produkter, bekrefte overholdelse av forskrifter, etc.).
Skadedyrrevisjoner er spesielt viktige for enhver virksomhet som driver med mat til konsum på grunn av sikkerhetsforskrifter og sanitærforhold. Som eier eller leder av en restaurant- eller næringsmiddelforedlingsbedrift må du forstå hvordan du forbereder deg på en rekke bransjerevisjoner. Internrevisjon er ikke alltid et krav for din mat- eller restaurantvirksomhet, men det vil hjelpe deg med å forberede deg på en tredjepartsrevisjon. I stedet for å se på interne revisjoner som en nødvendighet for eksterne revisjoner, bør de sees på som et viktig verktøy for kvalitetsstyringssystem som kan bidra til kontinuerlig forbedring og validering av mattrygghetssystemer.
Dessuten anser alle selskaper internrevisjon som et viktig element i deres kvalitetssikringsprogrammer. Tilbake til matindustrien har en annen faktor ført til en mer helhetlig tilnærming til skadedyrbekjempelse: opprettelsen av uavhengige utdanningsorganisasjoner for matsikkerhet. Ettersom disse endringene har funnet sted i næringsmiddelindustrien, har skadedyrbekjempelsen endret holdningen til store næringsmiddelindustrier til leverandører av skadedyrbekjempelse. Store matvareselskaper var villige til å investere i skadedyrbekjempelse etter behov, og erkjenner at det hjelper til med å beskytte merkevarene deres ved å sikre integriteten til produktene deres, mens noen mindre operatører rett og slett prøvde å gjøre skadedyrbekjempelsestjenester billigere.
Dermed er næringsmiddelindustrien et av de mest sårbare segmentene som ikke kan klare seg uten skadedyrbekjempelse for å opprettholde et høyt nivå av mattrygghet. Skadedyrbekjempere er ansvarlige for å holde ute gnagere, insekter, edderkoppdyr og andre dyr som kan skade eiendom og true menneskers helse gjennom spredning av sykdommer og bakterier, og smertefulle bitt og bitt. Våre virksomhetskritiske tjenester strekker seg til folks hjem og virksomheter, så vel som store virksomheter som helsevesen, matforedling og mer.
Det bør tas en helhetlig tilnærming til skadedyrbekjempelse i næringsmiddelindustrien. For bedre å forstå viktigheten av skadedyrbekjempelse i næringsmiddelindustrien, la oss se på typen skadedyr, arten av truslene de utgjør, og hvilke skritt som kan tas for å effektivt kontrollere og forebygge skadedyr. Parasitttypene varierer avhengig av geografi, klima og matingredienser.
Følgelig krever skadedyrbekjempelse i næringsmiddelindustrien riktig artsidentifikasjon slik at passende prosesseringsmetoder kan brukes for å oppnå effektive resultater. Dette gjør det stadig mer avgjørende at alle matrelaterte virksomheter har et tilstrekkelig program for integrert skadedyrbekjempelse (IPM) for å opprettholde de høye standardene som kreves av deres mattrygghetsprogrammer. Produksjon av trygg mat krever at HACCP-systemet bygges på et solid grunnlag av foreløpige programmer.
Andre eksempler på kvalitetssikringsprosedyrer kan være: standard driftsprosedyrer for desinfeksjon, prosesser, oppskrifter og produktformuleringer, glass kontroll, prosedyrer for mottak, lagring og transport, merking og metoder for håndtering av mat og ingredienser for ansatte. Skadedyrkontrollen din kan utgjøre opptil 20 % av den totale poengsummen din, så IPM-planen din viser at det er viktig med litt tid for gjennomgang.
Dette er avgjørende for å sikre at organisasjonen oppfyller forpliktelsene fastsatt i målene og leder operasjonene for å sikre mattrygghet. Under disse kontrollene kan fagfolk lukke alle mulige inngangspunkter og gjøre hele strukturen beskyttet mot skadedyr. Dokumentasjon kan forbedre påliteligheten og effektiviteten til et kontrollsystem for matsikkerhet.
Suksessen til HACCP-systemet avhenger av utdanning og opplæring av ledelsen og ansatte, som må vurdere viktigheten av deres rolle i produksjonen av trygg mat. Dessuten er matsikkerhet ikke noe som kan realiseres med ett klikk på en bryter, og vedlikeholdet er mindre; tid og krefter må investeres i alle faser av næringskjeden og prosessene for å sikre at en matsikkerhetskultur er fullstendig internalisert. Hvert segment av næringsmiddelindustrien må sørge for de nødvendige forholdene for å beskytte matvarer mens de er under deres kontroll.
HACCP er et styringssystem som løser matsikkerhetsspørsmål ved å analysere og kontrollere de biologiske, kjemiske og fysiske risikoene fra produksjon, innkjøp og prosessering av råvarer til produksjon, distribusjon og forbruk av ferdige produkter. Det anbefales å bruke HACCP-baserte metoder for å forbedre mattryggheten der det er mulig, som beskrevet i HACCP-systemet (Hazard Analysis and Critical Control Point) og dets retningslinjer for bruk (vedlegg).